Categories
Saturday CSAT Quiz

[Solution] – Saturday CSAT Quiz #9

Q.1 There are 800 boys in a hostel. Each plays either hockey or football or both. If 80% play hockey and 50% play football, how many players play both the games?

a) 180

b) 240

c) 260

d) 280

Ans. B

Explanation –

80% play hockey => 640 play hockey and 50% play football => 400 play football

640 play hockey => no of players who only play hockey + no of players who play both = 640

400 play football => no of players who only play football + no of players who play both = 400

Now, Number of players who play both = No. of hockey players + No. of football players – Total boys

Thus, Number of players who play both = 640 + 400 – 800 = 240.

Hence option b) is correct.

 

Q.2) A man rows to a place 48 kms apart and comes back in 16 hours. He finds out that he can row 6 km downstream and 4 km upstream in the same time. The speed of the stream would be-

a) 1.60 kmph

b) 3.25 kmph

c) 1.25 kmph

d) 1.80 kmph

Ans. C

Explanation – Let the time taken to move 6 km down and 4 km up be T and speed of boat be X and speed of stream be Y

Thus, speed in downstream = 6/T and speed in upstream = 4/T

Thus, 48 / (6/T) + 48 / (4/T) = 16 => T = 0.8 hours.

X + Y = 6/0.8 = 15/2    and    X – Y = 4/0.8 = 10/2  => 2Y = 5/2 => Y = 1.25 kmph

 

Q.3) Nayan can do a piece of work in 36 days. Rishi can do the same piece of work in 48 days and Nishu can do the same in 42 days. Nayan and Nishu worked for 6 days handed it over to Rishi. Rishi worked for some days and handed it over again to Nayan and Nishu 10 days before completing the work. Then, Nishu and Nayan completed the work. For how many days did Rishi worked with them?

a) 8 and 8/21 days

b) 6 and 7/23 days

c) 6 and 11/21 days

d) 6 and 11/23 days

Ans. A

Nayan and Nishu worked for beginning 6 days => work done = 6/36 + 6/42 = 1/6 + 1/7 = 13/42

Nayan and Nishu worked for ending 10 days => work done = 10/36 + 10/42

Total Work done by rishi = 1 – 13/42 – 10/36 – 10/42 = 44 / (6 x 6 x 7) = a

Work done by rishi in 1 day = 1/48 = b

No of days Rishi worked = a / b = 8 and 8/21 days.

Hence option a) is correct.

 

Q.4) For five consecutive odd numbers, the difference between the product of the second and fourth number and that of the  first number and the last number is 12. Find the third number.

a) 5

b) 10

c) 15

d) Can’t be determined

Ans. D

Explanation – Let the five consecutive odd nos. be X, X+2, X+4, X+6, X+8

Now,  ( X+2 )( X+6 ) –  X( X+8 ) = 12 OR  (X*X + 8X + 12) – (X*X + 8X) = 12

Thus, we find that the given difference will be 12 for all values of X. Hence we can’t determine the third number. Hence option d) is correct.

 

Q.5) A, B, C, D and E are arranged in descending order of their weights from left to right. A becomes third, E is between D and A, C and D are not the first from left. Who among the given is the second heaviest?

a) A

b) B

c) C

d) D

Ans. C

Explanation – The order is B > C > A > E > D. Hence C is the second heaviest. Hence option c) is correct.

 

Q.6) In a certain code language, ‘you are’ means ‘Se Pa’ ; ‘see you’ means ‘Lo Se’ and ‘parrots are’ means ‘Ni Pa’. What does ‘see parrots’ mean in that code language?

a) Lo Pa

b) Lo Ni

c) Se Ni

d) Pa Lo

Ans. B

‘you are’ means ‘Se Pa’ and  ‘see you’ means ‘Lo Se’ => you = Se, are = Pa and see = Lo

‘you are’ means ‘Se Pa’  and ‘parrots are’ means ‘Ni Pa’ => parrots = Ni

Thus, see parrots’ means Lo Ni. Hence option b) is correct.

 

Passage – 1

Liberalization, Privatization and globalization introduced in 1991 has done more good than bad. But allowing it beyond a level will surely affect traders and ultimately the people. The drawbacks include loss of rich agricultural lands that are used by foreign industries for their own purposes. In this process we have lost thousands of hectares of fertile agricultural land since 1991. Also, foreign companies in collaboration with Indian companies have been allowed to mine for some key resources. It affects our tribals, forest dwellers and moreover these resources are outsourced whereas we bear the cost of pollution. Another common sight is loss to first and second level traders. When big super markets are set, it affects small local shops as well as second level traders since people prefer to go to super markets for everything they need. Thus placing greater reliance on market forces and competition as the primary means of increasing efficiency needs to be balanced with the growth opportunities not becoming skewed but becoming available for all.

Q.7) With reference to the passage, the following assumptions have been made:

  1.  There is a risk of economic crisis if the on-going models of liberalisation are not balanced with the inclusive growth as a key objective.
  2. Western companies are always trying to take away and sell Indian resources in foreign market without giving their due share to the Indian companies.

Which of the above is/are valid assumption/assumptions?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans. D

Explanation – Both statement 1 and 2 are too extreme w.r.t the passage tone and passage content and hence option d) is correct.

 

Q.8) What is the most logical, rational and crucial message that is implied in the above passage?

(a) Under the present circumstances, India should completely avoid all trade liberalization policies.

(b) There is no solution in sight for the problems of continuous loss of resources in India.

(c) Economic reforms can be harnessed in the true spirit when they become inclusive by nature.

(d) Due to its peculiar socio-economic situation, India is not yet ready for trade liberalization process.

Ans. C

Explanation – Option a) and b) are too extreme when compared to the tone of the passage while option d) fails to connect with the message that is being conveyed by the passage. Hence only option c) is correct and can be verified from the passage tone and content.

 

Passage – 2

Open defecation refers to the practice whereby people go out in fields, bushes, forests, open bodies of water, or other open spaces rather than using the toilet to defecate. The practice is rampant in India and the country is home to the world’s largest population of people who defecate in the open and excrete close to 65,000 tonnes of faeces into the environment each day. The practice is the main reason India reports the highest number of diarrhoeal deaths among children under-five in the world. Children weakened by frequent diarrhoea episodes are more vulnerable to malnutrition, stunting, opportunistic infections such as pneumonia thus weakening their learning abilities. Open defecation also exposes women to the danger of physical attacks and encounters such as snake bites.  Poor sanitation also cripples national development where workers produce less, live shorter lives, save and invest less, and are less able to send their children to school. Hence as a part of national policy, states have now realized the need for more community-level participation about sanitation and have begun to recruit frontline workers to promote and implement sanitation strategies, with mechanisms for their training, management, and supervision.

Q.9) According to the passage, which of the following would contribute to the healthy sanitation practices in Inida ?

a) Budgetary resources and technical assistance should be made available from the central government to all the state governments.

b) A national sample-survey of rural sanitation should be conducted every year by independent third-party agencies.

c) States should be given the flexibility to adopt the messages and methods that resonate most with the social and cultural sensibilities of their people.

d) Shifting entire communities and social norms towards health and economic benefits along with dedicated workers towards implementation of sanitation strategies.

Ans. D

Explanation – Option a), b) and c)  are relevant add-ons to the theme of the passage but fails to find their reference in the passage. Only option d) matches the passage content as well as the tone. Hence option d) is correct.

 

Q.10) Which among the following is the most critical inference that can be made from the above passage?

(a) The Central and State governments in India do not have enough resource to afford a latrine for each household.

(b) Open defecation is the most important public health problem of India.

(c) Open defecation reduces the human capital of India’s workforce.

(d) Open defecation is a public health problem in all the developing countries.

Ans. C

Explanation – Option a) and option b) mentions about scarcity of resources and most important public health problem of India. Based on the passage content, we can’t be sure about them. Also option d) talks about all developing counties and fails to find it’s reference in the passage content. Only option c) is correct and can be verified from the passage tone and content.

 

 

. –

 

 

 

Print Friendly