ForumIAS LATEST
- SFG FRC 2027 | Program starts from 19th Dec. 2026 | Admissions open for Entrance Test Click Here to know more →
- Prelims Test Series (PTS) for Prelims 2027 starts 11th Oct. 2026 Click Here to know more →
- [Pre-order] Ethics Redbook 3rd Edition: Delivery starts from 10th October onwards Click Here to Read More →
- 21 Sept. | GS Advance Program (GSAP) for UPSC 2027 Mains starts from 11th Oct. Click Here to Read More →
News: Three African wild dogs travelled over 4,000 kilometres to find mates, offering hope for the survival of this endangered species.
About African wild dogs (Lycaon pictus)

- The African wild dogs are the largest wild canine in Africa, and the only extant members of the genus Lycaon.
- They are one of the world’s most endangered large carnivores.
- Scientific name: Their scientific name is Lycaon pictus.
- Habitat: They are found in grasslands, savannahs and open woodlands.
- Distribution: They are native to sub-Saharan Africa.
- The majority of the species’ population occurs in Southern Africa and southern East Africa.
- Characteristic features:
- Appearance:
- They have stiff bristle hairs without underfur and gradually lose their fur with age.
- Their coat varies geographically, ranging from mostly black with small white and yellow patches in the northeast to brown, black, and white in the south.
- Their muzzle is usually black, fading into brown on the cheeks and forehead.
- A black line extends up the forehead and becomes blackish-brown behind the ears.
- Some have brown, teardrop-shaped marks below the eyes.
- The back of the head and neck are brown or yellow.
- A white patch may appear behind the forelegs, and some have entirely white forelegs, chests, and throats.
- Their tail is usually white at the tip, black in the middle, and brown at the base.
- Diet: They are carnivores that hunt antelopes, gazelles, warthogs, wildebeest calves, ostriches, buffalo calves, and smaller animals like hares, birds, and rats.
- Behaviour: They are very social animals, living in packs with separate dominance hierarchies for males and females.
- Appearance:
- Threats:
- Habitat fragmentation
- Human persecution
- Disease outbreaks
- Competition with larger predators
- Conservation status:
- IUCN: Endangered



