African wild dogs (Lycaon pictus)

sfg-2026
ForumIAS LATEST
      1. FRC 2027: SFG Residential program | accepting application for Tranche-2 Click Here to know more →
      2. CSAT Classes for Prelims 2027 by Rishi Bhargav sir starts 16 Nov. at 5 PM Click Here to know more →
      3. Prelims Sprint classes 2027: Starts 2nd Nov. at 4:30 PM | First class open to all. Click Here to know more →

News: Three African wild dogs travelled over 4,000 kilometres to find mates, offering hope for the survival of this endangered species.

About African wild dogs (Lycaon pictus)

African wild dogs
Source: DTE
  • The African wild dogs are the largest wild canine in Africa, and the only extant members of the genus Lycaon.
    • They are one of the world’s most endangered large carnivores.
  • Scientific name: Their scientific name is Lycaon pictus. 
  • Habitat: They are found in grasslands, savannahs and open woodlands. 
  • Distribution: They are native to sub-Saharan Africa.
    • The majority of the species’ population occurs in Southern Africa and southern East Africa.
  • Characteristic features:
    • Appearance:
      • They have stiff bristle hairs without underfur and gradually lose their fur with age.
      • Their coat varies geographically, ranging from mostly black with small white and yellow patches in the northeast to brown, black, and white in the south.
      • Their muzzle is usually black, fading into brown on the cheeks and forehead.
      • A black line extends up the forehead and becomes blackish-brown behind the ears.
      • Some have brown, teardrop-shaped marks below the eyes.
      • The back of the head and neck are brown or yellow.
      • A white patch may appear behind the forelegs, and some have entirely white forelegs, chests, and throats.
      • Their tail is usually white at the tip, black in the middle, and brown at the base.
    • Diet: They are carnivores that hunt antelopes, gazelles, warthogs, wildebeest calves, ostriches, buffalo calves, and smaller animals like hares, birds, and rats.
    • Behaviour: They are very social animals, living in packs with separate dominance hierarchies for males and females.
  • Threats:
    • Habitat fragmentation
    • Human persecution
    • Disease outbreaks
    • Competition with larger predators
  • Conservation status: 
    • IUCN: Endangered
Print Friendly and PDF
Blog
Academy
Community