ForumIAS LATEST
- 16 June | Failed Before Success: AIR 295 Reveals His UPSC Journey | Click Here to Watch →
- 17 June | How to Write High-Scoring Answers in Hindi Literature Optional | Click Here to Watch →
- 18 June | From Setback to Success: Bhavika Chopra's Rise to AIR 25 | Click Here to Watch →
- 19 June | The Rankforge Challenge (FRC/Tapasya): Truth About UPSC & Coaching by Ayush Sinha | Click Here to Watch →
- 20 June | 150+ Cleared UPSC Prelims from Naugaon, Alwar | The FRC Tapasya Success Story | Click Here to Watch →
News: A rare albino hog deer was recently sighted in Kaziranga National Park.
About Hog Deer

- The hog deer is a species belonging to the genus Axis.
- Scientific name: Its scientific name is Axis porcinus.
- Habitat: It inhabits well-covered dense forests near rivers and marshes, including dense reed beds, thick riverside vegetation, and woodland areas close to swamps.
- Distribution
- It is endemic to the tall, moist grasslands of South and Southeast Asia.
- Its geographic range is throughout India and Pakistan, including the Himalayan foothill zone and Southeast Asia, including Burma and Thailand.
- Its free-ranging populations have been introduced by humans in Sri Lanka, Australia and U.S.A.
- Distribution in India: In India, it is limited to grasslands adjoining the foothills of the Himalayas, near wetlands and floodplains of the rivers Ganga and Brahmaputra, extending from Punjab to Arunachal Pradesh.
- Characteristics:
- Appearances: It is a low, stocky-built animal with a muscular body.
- Height: It measures approximately 70 cm at shoulder height.
- Weight: It can weigh between 50 – 110 kg.
- It has relatively short legs, with its body being lower in the front than the back.
- It has a short and wedge-shaped face.
- It is brown with a yellowish or reddish tinge in appearance and sometimes has a speckled appearance, as some hairs have white tips.
- There is a darker band running down its spine.
- The females are slightly smaller than the males and lack antlers.
- Males bear three-tined antlers, mounted on short pedicles on the forehead.
- Its distinctive feature is the unusually large, round ears that are fringed with white hairs.
- Also, its tail is particularly bushy due to long hairs that lie in a dorsoventral pattern.
- Diet: It feeds upon grass, leaves, young shoots, herbaceous plants and riverside vegetation.
- Behaviour: It is a solitary animal and is not found in large herds.
- It makes a whistling sound when alarmed and gives a warning bark.
- It has a habit of rushing through grass with its head down like a pig, rather than bounding or leaping over obstacles like other deer species.
- It is sedentary and does not migrate.
- Males tend to be territorial and mark their territory with glandular secretions.
- Appearances: It is a low, stocky-built animal with a muscular body.
- Threats: Habitat fragmentation due to anthropogenic activities and hunting are the main threats to its existence.
- Conservation:
- IUCN Red List: It is currently classified as Endangered as per the IUCN Red List.
- Wildlife (Protection) Act, 1972: It is protected under Schedule I of the Wildlife (Protection) Act, 1972.
About Albino Hog Deer![]()
|




