ForumIAS LATEST
- 16 June | Failed Before Success: AIR 295 Reveals His UPSC Journey | Click Here to Watch →
- 17 June | How to Write High-Scoring Answers in Hindi Literature Optional | Click Here to Watch →
- 18 June | From Setback to Success: Bhavika Chopra's Rise to AIR 25 | Click Here to Watch →
- 19 June | The Rankforge Challenge (FRC/Tapasya): Truth About UPSC & Coaching by Ayush Sinha | Click Here to Watch →
- 20 June | 150+ Cleared UPSC Prelims from Naugaon, Alwar | The FRC Tapasya Success Story | Click Here to Watch →
News: The Red-crowned roofed turtle population is declining due to shrinking habitat in the Ganga basin, highlighting the urgent need for conservation efforts to protect the species.
About Red-Crowned Roofed Turtle (Batagur kachuga)

- The Red-crowned roofed turtle (Batagur kachuga) is a freshwater turtle native to South Asia.
- Family: It belongs to the Geoemydidae family.
- It is one of the three large freshwater species in the genus Batagur found in India.
- Habitat: It prefers flowing water bordered by high sandbanks.
- Rocky outcrops and sand edges serve as basking sites for thermo-regulation.
- Distribution: It is endemic to India, Bangladesh and Nepal. It is also found in the Brahmaputra river region.
- Historically, it was widely found across the Ganga river basin.
- Currently in India, the National Chambal River Gharial Sanctuary is the only area with substantial population of it.
- Physical features
- Size: Red-crowned roofed turtle’s shell can be as long as 56 cm and can we eight upto 25 kg.
- Males are usually about half the size of females.
- Males also show six distinctive bright red stripes on the top of the head.
- At the end of the rainy season, males develop bright courtship coloration of red, yellow, white, and blue on the head and neck.
- Its head has an obtuse and slightly prominent snout.
- The carapace of the species is strongly keeled and the plastron is angulated laterally in the young ones.
- Behaviour: The turtle is diurnal and spends most of its time in water. It is aquatic, natatorial and oviparous.
- Diet: It feeds entirely on aquatic plants and fruits.
- Threats
- Poaching for meat and shells
- Accidental drowning in fishing gear
- Water pollution
- Hydroelectric projects
- Habitat destruction from sand mining
- Egg predation
- Conservation Status:
- IUCN : Critically Endangered
- Wild Life (Protection) Act of 1972: Schedule I
- CITES : Appendix II



