ForumIAS LATEST
- FRC 2027: SFG Residential program | accepting application for Tranche-2 Click Here to know more →
- CSAT Classes for Prelims 2027 by Rishi Bhargav sir starts 16 Nov. at 5 PM Click Here to know more →
- Prelims Sprint classes 2027: Starts 2nd Nov. at 4:30 PM | First class open to all. Click Here to know more →
News: A rare sharp-tailed sandpiper was spotted in Chandu village near Najafgarh, nearly seven years after the previous Delhi-NCR record.
About Sharp-tailed Sandpiper

- The sharp-tailed sandpiper is a small wader bird that is an exceptionally uncommon visitor to India.
- Scientific Name: Its scientific name is Calidris acuminata.
- It belongs to the Scolopacidae family.
- Habitat: It is found in freshwater marshes, coastal mudflats and sometimes inland areas.
- Breeding Ground: It breeds in northern Siberia, from the Lena River delta to the Kolyma region.
- Migration Route: It migrates south over East Asia to Australia and New Zealand and may occasionally use India as a passage route.
- Smaller numbers fly to Melanasia, a cluster of islands in the southwestern Pacific Ocean between New Guinea in the west to Fiji in the east.

- Key Features:
- Physical Appearance: It is a medium-sized sandpiper with a distinct cap.
- Breeding adults have a rich chestnut cap, white eye-line, and chevrons and spots on the underparts.
- Nonbreeding adults are duller greyish-brown with a drab brown cap.
- while juveniles are brighter with a buffy breast, bright cap and contrasting white eye-line.
- Identification: It has dull greenish legs and a variable pale colour at the base of the bill.
- Sound: It gives excited “peep!” calls, often doubled, along with other soft twitters.
- Diet: It feeds on seeds, worms, molluscs, crustaceans and insects, especially after rainfall.
- Physical Appearance: It is a medium-sized sandpiper with a distinct cap.
- Threats:
- Habitat loss and degradation
- Pollution
- Altered sediment flows
- Rising sea levels
- Status:
- IUCN Red List: Vulnerable



